Hoe gaat het met de projecten

Eind 2023 hebben wij met de Coöperatiekring Groot-Rijnmond voor de tweede keer financiële bijdragen toegekend aan initiatieven die zich inzetten voor het bevorderen van kansengelijkheid in onze regio. Wij hebben deze initiatieven gevraagd hoe het nu met hun initiatief staat en wat de bijdrage tot nu toe voor hen heeft betekend. In dit bericht delen wij graag hun reacties.

Stichting de Katrol
Met 40 gezinnen in de ondersteuning en 28 studenten aan boord, zijn het nog steeds drukke tijden bij Stichting de Katrol. Momenteel lopen er 32 concrete ondersteuningstrajecten waarbij studenten gratis leerondersteuning bieden aan jonge kinderen uit achterstandswijken. Hierbij betrekken zij de ouders, zodat deze, wanneer de ondersteuning is afgerond, ook in staat zijn om hun kinderen meer hulp te bieden bij het schoolwerk.

De bijdrage van de Coöperatiekring wordt door Stichting de Katrol volop ingezet voor het afronden van alle trajecten die dit schooljaar nog lopen. Hierdoor kunnen zij alle gezinnen van de broodnodige ondersteuning voorzien. Tegelijkertijd is de toekomst, mede door een gewijzigd aanbestedingslandschap, op dit moment onzeker. Daarom organiseren zij een ‘Denk-Mee-Met-De-Katrol-Dag’. Dit is een denkmiddag over de toekomst van Stichting de Katrol. Wil jij hierbij aansluiten? Stuur dan zeker even een bericht naar groot-rijnmond@cooperatiekring.nl.

Stichting RUTU Rotterdam
‘Als je djoekt?!’ is nu al bijna twee maanden in ontwikkeling. Het project streeft ernaar jongeren van 13 tot 23 jaar op interactieve wijze bewust te maken van de (mogelijke) gevolgen van messengeweld via workshops. Hierbij ligt de focus vooral op de gevolgen vanuit het perspectief van daders, slachtoffers en hun directe omgeving. Door middel van interactieve workshops gaan zij het gesprek aan met de doelgroep over deze keuzes.

Met de bijdrage van de Coöperatiekring wordt hard gewerkt aan de marketing en de workshops. Ook loopt er een netwerkcampagne waarbij zij verbindingen leggen met partners die dezelfde doelgroep bedienen vanuit een hulpverleningsperspectief. De lancering van het project, inclusief de samenwerking met (nieuwe) partners, wordt dan ook binnenkort gecommuniceerd via de kanalen van RUTU Rotterdam. Op de hoogte blijven? Klik dan hier om hen te volgen op Instagram.

Stichting Mara
In maart is het ‘Voel Je Thuis huis’ voor dak- en thuisloze jongeren in Rotterdam gestart. In februari is een huurovereenkomst gesloten met de Schotse Kerk (Schiedamse Vest) voor het gebruik van de ruimtes waar de huiskamer komt, inclusief de keuken en periodiek de grote zaal. De openingstijden zullen fasegewijs worden uitgebreid en Stichting Mara hoopt eind 2024 op drie dagen per week jongeren te kunnen verwelkomen.

De bijdrage van de Coöperatiekring wordt de komende twee maanden gebruikt om de huiskamer in te richten. Samen met de jongeren en een binnenhuisarchitect, die zijn bijdrage pro bono levert, is reeds een ontwerp gemaakt. De komende twee maanden ondergaat de ruimte langzamerhand een metamorfose naar een huiskamer waar jongeren zich welkom voelen en waar lunches en andere activiteiten worden georganiseerd.

RIO10
De afgelopen maanden heeft RIO, mede dankzij de bijdrage van de Coöperatiekring, volop sportieve programma’s kunnen draaien op zondagen op het Blauwe Plein in Bloemhof. Hierbij stond de wens van de wijk centraal. In de weekenden worden er doorgaans weinig tot geen (sportieve) activiteiten georganiseerd, en hier heeft RIO de afgelopen periode verandering in kunnen brengen. Deze activiteiten durven zij succesvol te noemen, want ondanks het slechte weer, met name in de eerste maanden van het jaar, blijft de opkomst bij alle activiteiten hoog.

RIO010 werkt ook hard aan het betrekken van nieuwe vrijwilligers. Wat hierbij geholpen heeft, is dat zij in maart een interview mochten geven voor het televisieprogramma ‘Pointer’. Ook is het momenteel, én de komende periode, natuurlijk aangenaam weer. Dit betekent dat zij de komende maanden hun activiteiten kunnen voortzetten en uitbreiden. Wil jij hiervan op de hoogte blijven? Klik dan hier om hen te volgen via Instagram.

Op zoek naar meer informatie over de projecten óf de Coöperatiekring Groot Rijnmond? Neem dan contact met ons op via groot-rijnmond@cooperatiekring.nl.