Honderden kinderen op weg geholpen richting een kansrijke toekomst

Coöperatiekring Noord-Holland Noord helpt goede doelen dit te realiseren.

Het vervolg op de enerverende bijeenkomst van mei 2023 vond dinsdagavond plaats in Zaandam bij het Museum of Humanity. Tijdens de eerste deelnemersbijeenkomst van de Coöperatiekring Noord Holland Noord zijn vier goede doelen aan de slag gegaan met een financiële bijdrage. Daarvan werd nu de terugkoppeling gegeven. De uitstraling van het gebouw met haar kwetsbaarheid, creativiteit en kracht riep een enorme vastberadenheid op bij de aanwezigen om iets te doen tegen kansenongelijkheid in het onderwijs. De ongelijke strijd weerhield het publiek er niet van om unaniem de uitdaging aan te gaan de kansen te grijpen die er zijn om schoolgaande kinderen uit een kwetsbare omgeving richting een betere toekomst te helpen. Met de financiële steun van de deelnemers en de passionele inzet van de goede doelen is het zaadje definitief geplant.

Taalvaardigheid, armoedebestrijding en persoonlijke ontwikkeling, het kwam allemaal voorbij

De vier gefinancierde projecten hebben honderden kinderen geholpen een stap verder te komen op hun reis naar een mooie toekomst. Maar liefst 15 kinderen werden gedurende een half jaar wekelijks bezocht door een voorlezer van ‘Samen Voorlezen’ om taal een vaste plek te geven in huis. Niet alleen de kinderen profiteerden ervan maar ook de overige gezinsleden. Een uur voorlezen is lang, dus worden er ook spelletjes gedaan waarbij veel met elkaar gepraat wordt.

Puur4kids heeft 116 jongeren voorzien van een goed gevulde rugtas om het schooljaar goed voorbereid te beginnen. Want wat als jij, in tegenstelling tot jouw klasgenoten, niet de benodigde schoolspullen hebt omdat jouw ouders dat niet kunnen betalen. De sociaal-emotionele schade is misschien nog groter dan de materiele. Naast de schooltas blijkt vaak ook een laptop nodig te zijn en ook hierin zijn veel jongeren voorzien.

Stichting Taalweek heeft een groep jongvolwassenen in een asielzoekerscentrum een week lang 24/7 ondergedompeld in de Nederlandse taal. Naast taal is er ook keihard gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling. Drie van deze jongeren stonden het publiek te woord. Stoutmoedig dat zij zijn hebben zij alléén in het Nederlands gepraat. Een van de jongeren zegt heimwee te hebben naar zijn vaderland. ‘Ik vind ‘heimwee’ een mooi woord daarom wilde ik het gebruiken’, licht hij toe met een glimlach. Ze zijn ook bij een bedrijf op bezoek geweest waar een gesprek plaatsvindt over bijvoorbeeld hoe je een verzekering afsluit. “Als je de hele dag Nederlands met elkaar praat, leer je bijvoorbeeld ook dat het mes waarmee je de kaas snijdt hier een kaasschaaf heet.”

Het laatste project dat een donatie heeft ontvangen is de School of Humanity. Via hun programma hebben honderden scholieren een gezichtsportret van elkaar gemaakt om elkaar beter te leren kennen. Elkaar in de ogen te kijken maakt het makkelijker te luisteren naar elkaars levensverhaal en zo echt te zien wie je klasgenoot is. Zo leren ze op een mooie manier sociale vaardigheden die hen verder helpen in hun prille carrière en in hun verdere leven. Met de bijdrage hebben zij een mooie toolbox aangeschaft, vele trainingen verzorgd en honderden leerlingen getraind.

Coöperatiekring Noord-Holland Noord
Infographic goede doelen Coöperatiekring Noord-Holland Noord

Zie mij!

Nadat de goede doelen het publiek hebben overweldigd met hun prestaties en zij ook tijd hebben genomen om de vele mooie vragen van de deelnemers van de Coöperatiekring te beantwoorden washet de beurt aan Heleen de Mooij-Lubbers om het publiek te vervoeren met haar inspirerend levensverhaal. Ze groeide op in een gezin waar op het gebied van intellect en financiën alles mogelijk was. Ze kreeg alle kansen maar kon ze niet pakken. “Je kunt het zo zien; je hebt een mooie fiets in de schuur staan maar je gebruikt hem niet. Mensen vragen zich af waarom je de fiets niet gebruikt. Maar ik heb nooit leren fietsen. Hoe moet ik fietsen? Zo was het ook op school. Ik kon niet meekomen en werd gepest. Mensen uit mijn omgeving vroegen altijd welke studie ik ging doen, maar ik kon het niet. We moeten kinderen meegeven dat het goed is dat je naar het vmbo of mbo MAG. Wat werkelijk belangrijk is dat je een goed gevulde schooltas hebt of laptop, want dan hoor je erbij. Of dat er elke week iemand speciaal voor jou langskomt en die samen met je gaat lezen, want dan word je gezien. De aandacht is vaak belangrijker dan het daadwerkelijke (voor)lezen.”

Een prachtige avond vol inspiratie

De avond werd ingeleid door de voorzitter van de Coöperatiekring Noord-Holland Noord, Henk Jan de Boer. Na de inleiding volgde een indrukwekkende presentatie over de ontstaansgeschiedenis van Museum of Humanity door Ruben Timman. De goede doelen werden vakkundig geïntroduceerd door bestuurslid goede doelen, Reda Belkadi. “Het was een zeer leerzame avond” aldus één van de donateurs van de Coöperatiekring. “Het was voor mij de eerste bijeenkomst maar ik kijk nu al uit naar de volgende” was nog een reactie. Ook sprak een deelnemer de ambitie uit: “Als we nu allemaal één nieuwe deelnemer werven, dan zijn we volgend jaar twee keer zo groot en kunnen we en nog meer kinderen helpen. Ik begin er alvast mee”.

Wilt u ook betrokken zijn?
Iedereen kan deelnemen aan de Coöperatiekring Noord-Holland Noord door een financiële bijdrage van minimaal duizend euro per jaar. Meer informatie is te vinden op www.cooperatiekring.nl/nhn.