Impactverslag Stichting Coöperatiekring Amsterdam 2022

Na twee loodzware coronajaren voor kinderen in de Metropoolregio Amsterdam dienen de volgende crises zich alweer aan. Even tijd om op adem te komen is er niet voor deze kinderen en hun ouders. De hoge inflatie en energiecrisis zorgen ervoor dat veel kwetsbare gezinnen moeite hebben om financieel gezien het hoofd boven water te houden. In Amsterdam leeft 17% van de gezinnen in armoede en dit percentage neemt helaas in rap tempo toe. Voor kinderen heeft dit veel nadelige gevolgen, nu én in de toekomst. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat de plek waar je wieg staat invloed heeft op het succes op school en de kansen die je krijgt in je leven.

Stichting Coöperatiekring Amsterdam

Steeds meer inwoners uit de Metropoolregio Amsterdam zien een toenemende (kansen)ongelijkheid in eigen buurt, dorp of stad. Zij maken zich zorgen en willen een steentje bijdragen aan gelijke kansen voor álle kinderen. In de Coöperatiekring Amsterdam verenigen wij ons en geven wij samen aan concrete, lokale projecten die kinderen in hun kracht zetten. Dat doen we met geld en soms ook met onze tijd, kennis en netwerk. Met in totaal 52 deelnemers gaven we in 2022 EUR 85.000 aan vier projecten die gelijke kansen bevorderen in de Metropoolregio Amsterdam, waaronder Stichting Studiezalen en Stichting School’s Cool.

Stichting Studiezalen biedt kinderen de kans om het beste uit zichzelf te halen en begeleidt wekelijks gratis 1.400 kinderen bij leren en ontwikkelen. Studiezalen is actief in de meest kwetsbare wijken van Amsterdam en Zaandam, waar grootstedelijke problematiek zoals taal- en onderwijsachterstanden, armoede en wijkgebonden uitsluiting bestaat. Met het project Homebase vormt Studiezalen een veilige thuisbasis voor deze kinderen en werkt op het snijvlak van onderwijs en welzijn. Geen vraag is te gek, als het kind maar een goede nachtrust krijgt. De Coöperatiekring maakte het in 2022 mogelijk dat 50 kinderen een jaar lang intensief konden deelnemen aan deze studiezalen.

Stichting School’s Cool koppelt leerlingen aan vrijwillige mentoren die hen helpen hun schoolcarrière goed te doorlopen. Sinds de coronapandemie geven met name meisjes vanaf 10 jaar aan zich eenzaam te voelen en behoefte te hebben aan een veilige plek om samen te komen. Met de bijdrage van de Coöperatiekring heeft School’s Cool daarom Het Meisjeshuis ontwikkeld. Dat is een veilige, online omgeving voor meiden, waar zij met elkaar en met professionele begeleiders in gesprek gaan. Al 280 meisjes uit de Metropoolregio Amsterdam hebben zich aangemeld voor het Meisjeshuis dat in 2023 live zal gaan.

Doe mee en meld je aan als deelnemer van de Coöperatiekring Amsterdam

Vanaf € 1.000,- per jaar kun jij het verschil maken voor kinderen in je eigen omgeving! Samen met een groep gelijkgestemden ben je nauw betrokken bij de impact die we als kring maken. Begin 2023 vindt de eerste bijeenkomst plaats, waarbij we met elkaar de projecten voor 2023 selecteren. De rest van het jaar volgen we deze projecten en verdiepen we ons in het thema kansengelijkheid.

Wil je meer weten of wil je je direct aanmelden?

Neem dan contact op met onze voorzitter Erik Broekhuis via info@cooperatiekring.nl of meld je aan op www.cooperatiekring.nl/amsterdam.