Onze missie
Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant beoogt het bevorderen van kansengelijkheid in de breedste zin van het woord voor kinderen en jongvolwassenen in het werkgebied.
Onze visie
Onze visie is dat wij vanuit vertrouwen en onder andere door het versterken van de sociale cohesie, de mogelijkheden voor kinderen en jongvolwassenen om zich optimaal te ontwikkelen, vergroten. In ons streven een bijdrage te leveren aan kansengelijkheid voor deze doelgroep, geloven wij dat we met een groep gelijkgezinden meer impact kunnen maken voor een beter toekomstperspectief.
‘Waar je wieg staat, mag niet je toekomst bepalen!’
Elk kind verdient de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Dit is echter niet vanzelfsprekend want er is in Nederland sprake van een toename van kansenongelijkheid. Ook in Midden-Brabant is de kansenongelijkheid groot en neemt toe. Deze kansenongelijkheid wordt vaak in de jeugdjaren al bepaald. Achtergrond, thuissituatie of financiën spelen een bepalende rol in de ontwikkeling van kinderen. Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant streeft naar bevordering van gelijke kansen voor kinderen en jongvolwassenen vanaf het eerste moment (-9 maanden tot 27 jaar).
Wat wij ondersteunen
Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant nodigt jaarlijks een selectie van goede doelen uit om een concreet project aan de deelnemers van de Coöperatiekring te presenteren. De Coöperatiekring Midden-Brabant ondersteunt projecten die de kansengelijkheid van kinderen en jongvolwassenen (van -9 maanden tot 27 jaar) in Midden-Brabant en Altena/Bommelerwaard bevorderen.
De projecten dienen bij te dragen aan een positieve ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen en bieden tegenwicht aan risico’s waaraan kinderen en jongvolwassenen worden blootgesteld. Van belang hierbij is/zijn:
- Sociale binding
- Kansen voor betrokkenheid
- Prosocialenormen
- Erkenning en waardering voor positief gedrag
- Steun van belangrijke volwassenen en voorzieningen in de omgeving
- Constructieve tijdsbesteding
- Competenties
- Cognitieve vaardigheden
- Schoolmotivatie (Commitment to learning)
- Positieve identiteit
U kunt hierbij denken aan extra taallessen of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand, coaching van ouders om de ouderbetrokkenheid van hun kind te vergroten of faciliteiten voor kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van het minimuminkomen, etc. Na de presentaties van de projecten, wordt door de deelnemers een gezamenlijke keuze gemaakt welke projecten worden gefinancierd.
Projecten die in aanmerking willen komen voor financiële ondersteuning van de Coöperatiekring Midden-Brabant moeten passen binnen onze voorwaarden en beoordelingscriteria. Verdere informatie hierover is te vinden in de Factsheet Projecten.
Hoe een project aangemeld kan worden.
Heeft u een idee voor of bent u initiatiefnemer van een project waarvoor u (meer) financiering zoekt? Dan kunt u dit project bij ons aanmelden via het onderstaande aanmeldformulier. Als wij het een veelbelovend project vinden, dan nodigen we u uit voor een eerste gesprek.
Zo bundelen we de krachten en bevorderen we kansengelijkheid in de regio.
Waarom meedoen?
Meedoen aan de Coöperatiekring Midden-Brabant doet u met een minimale donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet. Door deelname heeft u recht op één stem in de selectie van de projecten.
Zo wordt uw betrokkenheid een concrete bijdrage aan kansengelijkheid voor kinderen en jongvolwassenen in de regio.
Samen
Uw hulp doet ertoe! Daarnaast wordt u onderdeel van een interessant netwerk van gelijkgestemden.
Concrete projecten
Uw donatie wordt aan concrete projecten besteed.
Terugkoppeling
U ontvangt een persoonlijke terugkoppeling over de opbrengsten en effecten van uw donatie.
Plezier
Er zijn twee bijeenkomsten per jaar waar u anderen ontmoet en u verdiept in het thema kansengelijkheid.
Wilt u bijdragen aan gelijke kansen voor alle jongeren in Midden-Brabant?
Over ons
Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant is een onafhankelijk opererende stichting met een eigen bestuur. Het initiatief voor onze oprichting is genomen door Rabobank Midden-Brabant als onderdeel van haar maatschappelijke agenda maar we zijn een onafhankelijke stichting waar iedereen aan deel kan nemen. Deelnemers zijn betrokken particulieren of bedrijven, die zich willen inzetten voor gelijke kansen voor alle kinderen en jong volwassenen in Midden-Brabant en omgeving. Om onze impact en slagkracht te vergroten doen we dit niet alleen, maar bundelen we onze krachten. Door samen te schenken, worden onze middelen als geld, tijd en netwerk op een strategische en zinvolle manier besteed.
Bestuur
Halima Özen
Voorzitter
Meer over Halima...
Halima Özen – El Hajoui (42) groeide op in een groot gezin in Tilburg-Noord. Een wijk waar vaak naar gewezen wordt als het gaat om achterstand en kansenongelijkheid. ‘Maar voor mij is het een wijk die altijd leeft en vol kansen. Zolang iedereen bereid is om elkaar kansen te gunnen en ruimte te maken voor hen die niet weerbaar genoeg zijn om voor zichzelf op te komen. Ik volgde de opleiding journalistiek en wilde via die weg de stem van de ander laten horen. Maar ik voelde ook dat het niet genoeg was, ik wilde niet alleen schrijven over mensen maar daadwerkelijk aan de slag. Zo werkte ik acht jaar in de wijk en later voor de bibliotheek en zag van dichtbij de uitdagingen en spanning tussen wie wel de kansen kregen en wie niet. Dit zorgde ervoor dat ik me nog meer wilde verdiepen in het zichtbaar maken van de verschillen, om zo te laten zien waar de ongelijkheid zit. Sinds enkele jaren ben volledig zelfstandig en help ik met mijn Inclusiefabriek organisaties en instellingen inclusiever worden. Mijn voorzitterschap bij de Coöperatiekring Midden-Brabant sluit hier perfect bij aan’.
Hanneke Döll
Penningmeester
Meer over Hanneke...
Elk kind heeft recht op een gezonde en veilige omgeving. Om op te groeien, om te leren, om een leven op te bouwen. Dat is om uiteenlopende redenen niet voor alle kinderen zo. Ik wil eraan bijdragen om kansen te vergroten.
Leren en willen ontwikkelen zijn altijd als een rode draad door mijn werk en privé gelopen. Daarbij ben ik vaak mensen tegengekomen, die me stimuleerden en aan wie ik me op kon trekken. Dat is geluk hebben.
Ik heb economie en HR gestudeerd en gewerkt in grote organisaties als leidinggevende van administratieve afdelingen. Sinds 12 jaar heb ik een eigen bedrijf in administratieve dienstverlening. Daarnaast heb ik meerdere bestuursfuncties gehad, waaronder bestuurder van peuterspeelzalen in onze regio.
Via de stichting Coöperatiekring wil ik me inzetten om projecten te financieren die kinderen, jongeren én hun ouders helpen om veilig, gezond en gelukkig op te groeien en te ontwikkelen.
Geertje Cousin
Bestuurslid communicatie
Meer over Geertje...
Ik ben geboren en getogen in Sint Michielsgestel maar inmiddels woon ik al vele jaren onder de rook van de St. Jan Kathedraal in ‘s-Hertogenbosch. Ik ben opgegroeid in een warm gezin waarbij ik alle kansen die op mijn pad kwamen mocht en kon verkennen. Dat geldt ook voor mijn man en 3 dochters. Later kwam ik steeds meer in aanraking met gezinnen en kinderen waarvoor dit veel minder vanzelfsprekend was en ging ik ook steeds meer begrijpen hoe veel moeilijker het dan is om mee te doen.
De mate van ongelijkheid op sociaal, financieel en bv onderwijsgebied vind ik nog steeds bizar. Ik zet me dan ook al jaren in, vooral in ‘s-Hertogenbosch, om dit kenbaar te maken en draag bij aan organisaties die echt hulp bieden. Dicht bij de doelgroep want daar gaat het om!
De kans die ik kreeg om bij te dragen aan de Coöperatiekring Midden-Brabant is een uitdaging die ik dan ook graag aan ga. Samen met heel veel leden kunnen we van betekenis zijn, kansen creëren en kinderen mee laten doen, dat willen we toch allemaal!
Arianne van der Lee
Bestuurslid
Meer over Arianne...
Opgegroeid in Nistelrode in een warm, betrokken en ondernemend gezin. Volop mogelijkheden gekregen en altijd gesteund. Na mijn studie in Arnhem en Tilburg weer teruggekeerd naar Nistelrode. Ook mijn 4 kinderen groeien nu op in een gezin waar volop aandacht, betrokkenheid en ondersteuning is.
Vanuit mijn jeugd heb ik meegekregen dat het belangrijk is om altijd oog te hebben voor een ander én te helpen waar mogelijk. Dat is iets wat ik zelf ook erg belangrijk vind. Ik zet me dan ook graag, naast mijn werk als HR adviseur/accountmanager, in voor de maatschappij in de vorm van vrijwilligerswerk.
Bij mijn vrijwilligerswerk wil ik me graag inzetten voor kinderen. Het zou mooi zijn als alle kinderen dezelfde kansen krijgen. Ik realiseer me dat dat niet zo is, maar draag graag mijn steentje bij om kinderen meer kansen te kunnen geven. Daarom ben ik (onder andere) bestuurslid van de Coöperatiekring Midden-Brabant geworden.
Chiara Riboch
Bestuurslid
Meer over Chiara...
Mijn naam is Chiara Riboch, geboren en getogen in Tilburg, met Tilburg Noord als mijn thuisbasis – een diverse wijk met talloze uitdagingen. Het was hier dat ik mijn passie ontdekte om te werken als jongerenwerker. Ik besefte dat je echt het verschil kunt maken door middel van activiteiten, het opbouwen van relaties en simpelweg aanwezig zijn in de wijk. Door actief te zijn in verschillende leefdomeinen van jongeren, kun je positieve veranderingen bewerkstelligen.
Persoonlijk vond ik geen sterke aansluiting bij het traditionele onderwijs, maar heb ik buiten schooltijd veel ondernomen, wat me heeft gebracht waar ik nu sta. Momenteel vervul ik de rol van projectleider bij R-newt, waar ik zowel op lokaal als provinciaal niveau adviseer en projecten leid. Ik ben ervan overtuigd dat de huidige systemen niet goed aansluiten bij de hedendaagse uitdagingen. Daarom ben ik altijd op zoek naar alternatieve, domein overstijgende benaderingen om verbindingen te leggen en zoveel mogelijk kansen op lokaal niveau te creëren.
Met mijn achtergrond en passie zet ik me in voor een positieve verandering in onze gemeenschap, waarbij ik geloof in de kracht van betrokkenheid en innovatie.
Gert van de Paal
Bestuurslid
Meer over Gert...
Ik kom uit een dorp in Noord-Brabant en ben opgegroeid in een gelukkig gezin. Mijn broers en ik kwamen thuis niets tekort. Mijn ouders hebben ons altijd gestimuleerd om onze talenten te ontdekken. Maar misschien nog wel belangrijker was het vertrouwen dat zij ons gaven om ons eigen pad te vinden. Daarbij is ons altijd voorgehouden dat als we iets wilden bereiken, we er ook zelf voor moesten werken.
Ik heb genoten van mijn schooltijd en van mijn studie aan de universiteit. Ik heb volop kansen gekregen om me tijdens, naast en na mijn studie te ontwikkelen. Inmiddels heb ik genoeg van de wereld en het leven gezien om te beseffen dat ik heel bevoorrecht ben. Dat het ook allemaal heel anders had kunnen lopen.
Alle kinderen en jongvolwassenen hebben het recht op een kans om, net als ik, hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Om op die manier een goede basis te leggen voor hun toekomst. Afkomst en de (financiële) situatie thuis zouden niet van invloed mogen zijn op die kans. Dat is helaas nog te vaak de realiteit. Ik hoop dat wij met onze activiteiten een bijdrage kunnen leveren om dat te veranderen.
Beloningsbeleid
Bestuurders zijn vrijwilligers en ontvangen geen bezoldiging. Kosten die bestuurders redelijkerwijs maken in de uitoefening van hun functie worden vergoed.
Nieuws / Agenda
21 november 2023
Op weg naar een inclusieve stad
Wat is er nodig om van Tilburg een inclusieve stad te maken? Luister hier naar de 8-delige podcastserie ’Op weg naar een inclusieve stad’. Tijdens deze aflevering gaat Halima in gesprek met Chiara Riboch projectleider cultuur en talentontwikkeling bij R-Newt over kansengelijkheid onder jongeren . “Ik leerde al heel vroeg dat de taal die op straat door jongeren gesproken wordt niet de taal is van de hulpverleners.” Deze podcast is een initiatief van Halima Özen oprichter van de Inclusiefabriek in samenwerking met Omroep Tilburg met ondersteuning van het Tilburgs Mediafonds.
Klik hier om de podcast te luisteren >
29 november 2023
Coöperatiekring Midden Brabant streeft naar gelijke kansen voor kinderen en jongvolwassenen
Waar je wieg staat, mag niet je toekomst bepalen. Vanuit die gedachte is de Coöperatiekring Midden-Brabant opgericht. De stichting steunt projecten die bijdragen aan een beter toekomstperspectief voor kinderen en jongvolwassenen (-9 mnd tot 27 jaar) in onze regio.
Verhaal uit de regio
Gelijke kansen voor ieder kind
Armoede, kennisachterstand of simpelweg de plek waar je woont… er zijn nogal wat redenen waarom sommige kinderen minder kansen krijgen dan anderen. Daarom is onlangs Coöperatiekring Midden-Brabant opgericht. ‘We gaan impact maken vanuit vertrouwen.’
Doe mee!
Wilt u meer informatie ontvangen of direct lid worden van de Coöperatiekring Midden-Brabant? Vul dan onderstaand contactformulier in. U ontvangt van ons een reactie of bevestiging van uw deelname.
Meedoen aan de Coöperatiekring Midden-Brabant doet u met een donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Deze bijdrage wordt volledig besteed aan de geselecteerde projecten. De overheadkosten van de stichting zijn reeds gedekt. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet.
Dit contactformulier is uitsluitend bedoeld voor vragen over de Coöperatiekring Midden-Brabant en lidmaatschap. Donatieverzoeken worden niet in behandeling genomen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om contact met u op te nemen om geheel vrijblijvend advies te geven. privacyverklaring voor meer informatie.
Contactgegevens
Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant
Wichard van Pontlaan 86
5302 XC Zaltbommel
Informatie/documenten ANBI
De Belastingdienst heeft de Stichting Coöperatiekring Midden-Brabant de ANBI-status toegekend. Dit betekent dat bijdragen aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting.
KvK-nummer: 90939832
RSIN nummer: 865502985
IBAN nummer: NL43 RABO 0366 9860 74
© Coöperatiekring 2024