Onze missie
‘Waar je wieg staat, mag niet je toekomst bepalen!’
Elk kind verdient de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Echter neemt in Friesland (en in heel Nederland) de kansenongelijkheid toe. Steeds vaker spelen achtergrond, thuissituatie of financiën een bepalende rol in de ontwikkeling van kinderen.
In ons streven een bijdrage te leveren aan kansengelijkheid voor kinderen, geloven wij dat we met een groep gelijkgezinden meer impact kunnen maken voor een beter toekomstperspectief voor onze doelgroep.
Wat wij ondersteunen
Stichting Coöperatiekring Fryslân nodigt jaarlijks een selectie van goede doelen uit om een concreet project aan de deelnemers van de Coöperatiekring te presenteren.
U kunt hierbij denken aan extra taallessen of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand, coaching van ouders om de ouderbetrokkenheid bij het onderwijs van hun kind te vergroten of laptops voor kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van het minimuminkomen.
Na de presentaties van de projecten, wordt door de deelnemers een gezamenlijke keuze gemaakt welk project wordt gefinancierd. De Coöperatiekring nodigt zelf de goede doelen uit. Het is niet mogelijk om zonder uitnodiging een financieringsaanvraag te doen.
Waarom meedoen?
Meedoen aan de Coöperatiekring Fryslân doet u met een donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet. Met uw deelname wordt uw betrokkenheid een concrete bijdrage aan kansengelijkheid voor kinderen in Friesland.
Samen
U wordt onderdeel van een interessant netwerk van gelijkgestemden.
Concrete projecten
Uw donatie wordt aan concrete projecten besteed.
Terugkoppeling
U ontvangt een persoonlijke terugkoppeling over de opbrengsten en effecten van uw donatie.
Plezier
Er zijn twee bijeenkomsten per jaar waar u anderen ontmoet en u verdiept in het thema kansengelijkheid.
Wilt u bijdragen aan gelijken kansen voor alle kinderen in Friesland?
Over ons
Stichting Coöperatiekring Fryslân is een onafhankelijk opererende stichting met een eigen bestuur. Het initiatief voor onze oprichting is genomen door de Friese Rabobanken als onderdeel van haar maatschappelijke agenda. Deelnemers zijn betrokken particulieren en/of organisaties, veelal wonend en/of werkend in Friesland. We willen ons inzetten voor gelijke kansen voor kinderen in Friesland. Om onze impact en slagkracht te vergroten doen we dit niet alleen, maar bundelen we onze krachten. Door samen te schenken, worden onze middelen als geld, tijd en netwerk op een strategische en zinvolle manier besteed. Zo dragen we bij aan een kansrijke toekomst voor kinderen in Friesland!
Bestuur
Alexandre Peltekian
Voorzitter
Meer over Alexandre...
“Mijn moeder werkte als au-pair in Frankrijk. Daar ontmoette ze mijn vader. Zij hebben tien jaar een relatie gehad. Halverwege, in 1955, ben ik geboren in Rotterdam. Op mijn negentiende vond ik, in Frankrijk, mijn biologische vader. Na zijn overlijden nam ik zijn achternaam aan: Peltekian. In de zoektocht naar de herkomst van die naam, leerde ik veel over mijn achtergrond. Zo bleek mijn vader in 1920 vanuit Turks Armenië te zijn gevlucht voor de genocide. Samen met zijn moeder vluchtte hij naar Frankrijk, waar zij asiel aanvroegen. Ik was toen nog niet geboren, maar in zekere zin kreeg ik daarmee ook asiel. Hierdoor kwamen er kansen op mijn pad die ik anders wellicht niet had gehad. Datzelfde geldt ook weer voor mijn dochter.”
Alexandre werkte onder andere als psychiatrisch verpleegkundige, runde een horecazaak, was zakelijk directeur van het Oerolfestival, schooldirecteur en is nu voorzitter van het College van Bestuur van een onderwijsstichting. Het werken met meervoudig gehandicapte en emotioneel beschadigde kinderen, noemt hij de mooiste tijd van zijn leven. “Hierdoor weet ik het een en ander over kansengelijkheid. Dat begint al bij je geboorte. Waar je geboren wordt en in welk gezin. Het zou mooi zijn als ieder kind dezelfde kansen krijgt, wat die ook maar zijn. Daar zet ik me met de Stichting Coöperatiekring Fryslân graag voor in.” Hij benadrukt het belang van het instellen van een adviesraad van jongeren. “Bedenken wij iets, dan leggen we dat eerst aan hen voor. Daarna kunnen participanten en donateurs bepalen welke projecten financieel ondersteund gaan worden.”
Zijn eigen dochter heeft hij meegegeven dat je dingen doet door ze te doen. “Dat klinkt heel gemakkelijk. Maar kansen moeten zich eerst wél aandienen, voor je ze kunt grijpen. Ik ben niet geboren met een gouden lepel in de mond. Nu woon ik op Terschelling, één van de prachtigste plekken van Nederland en doe ik zinvol werk. Gelukkig worden, op wat voor manier dan ook, dat gun ik iedereen.”
Pieter de Boer
Secretaris
Meer over Pieter...
“Mijn jeugd speelde zich af in Koudum, in de zuidwesthoek van Friesland. Lekker de weilanden in, polsstokspringen, schaatsen, zeilen. Mijn moeder zat in het onderwijs, mijn vader werkte bij de Rabobank. Na een mooie basisschooltijd, doorliep ik de Havo en het Vwo om daarna in Groningen te gaan studeren. Uitgeloot voor Bedrijfskunde, deed ik een jaar de studie Economie. Dat bleek niet interessant genoeg voor mij. Uiteindelijk ging ik voor Rechten. Ik koos voor de richting notariaat, met als bijvak Strafrecht.”
Pieter vertelt dat je als student destijds meer ruimte kreeg om je weg te zoeken. “Jonge mensen moeten de tijd krijgen het leven te ontdekken, en te onderzoeken wat hun rol kan zijn in de maatschappij. Hierdoor loop je later minder snel vast.” Zijn werk als notaris omschrijft hij als divers en erg waardevol. “Van het opstellen van huwelijkse voorwaarden tot een bedrijfsoverdracht. Je staat mensen bij op allerlei bijzondere momenten.” Met zijn bul op zak komt hij eerst terecht bij een groter advocaten- en notariskantoor in Groningen, waar hij tevens zijn vrouw ontmoet. Sinds 2007 is Pieter notaris bij Groenewegen Advocaten en Notarissen in Heerenveen.
Zoals hij cliënten verder helpt in het ‘notariële oerwoud’, wil hij ook iets betekenen voor kinderen die tussen wal en schip dreigen te vallen. “Op jonge leeftijd kun je echt het verschil maken, iets wat later veel effect kan hebben.” Als kind wilde hij later als hij groot was in de zomer ijscoman zijn en in de winter op de vuilniswagen zitten. “Daarna werd het de marine. Nu ben ik notaris en ondernemer. Ik heb bepaalde kansen gekregen en wist deze vervolgens te grijpen. Dit wens ik voor alle kinderen. Erg zinvol daarom dat we ons hier met deze stichting voor mogen inzetten. En dat we dit via een adviesraad van jongeren samen mét hen gaan doen.”
Sjirk Huizinga
Penningmeester
Meer over Sjirk...
Sjirk had een gelukkige, stabiele jeugd. “Sober, maar we kwamen niets tekort. Mijn vader had een winkel. Dat betekende zes dagen in de week hard werken, weinig vakantie en een bescheiden inkomen. Al jong leerde ik de handen uit de mouwen te steken. Ik had vrienden, mijn pakes en beppes woonden dichtbij en ik ging met plezier naar school.” Na de basisschool mocht hij naar het VWO. “Omdat de meester zei dat het kon. Mijn vervolgstudies, HBO Bedrijfseconomie en Accountancy, koos ik zelf. Daar werd ik vrij in gelaten.” Aan zijn middelbare schooltijd koestert hij warme herinneringen. “Naast dat ze mij intellectueel gevormd hebben, werd er veel gelachen en gefeest. En ik heb in die tijd mijn vrouw ontmoet.”
Als kind wilde hij piloot worden. “Het werd accountant.” Kansen en mogelijkheden kwamen gaandeweg op zijn pad. “Maar die greep ik dan ook. Daarnaast werkte ik ook aan mijn gunfactor. Want wie goed doet, goed ontmoet.” Zijn werk bracht hem op allerlei plaatsen: van Friesland naar Curaçao en via Arnhem weer terug naar het noorden. Als accountant werkte hij vooral voor het publieke belang: onderwijs, wonen, zorg en overheid. In 2021 nam Sjirk afscheid als partner bij Deloitte en kwam er meer tijd voor andere dingen. Hij is onder andere toezichthouder bij Stichting MEE Noord en commissaris bij NV Empatec (sociaal leerwerkbedrijf). “De rode draad hierbij is: maatschappelijke relevantie, ik heb iets met de doelstelling van de instellingen waar ik me voor inzet en ik moet ook iets kunnen toevoegen.”
“Iedereen heeft recht op goed onderwijs, goede zorg en een goede ontwikkeling. Helaas is er toch veel kansenongelijkheid. Dat vind ik onverteerbaar en simpelweg zonde. We laten hierdoor zoveel talent onbenut. Als penningmeester denk ik graag mee over hoe wij als stichting het verschil kunnen maken. Het is verrijkend om samen met mensen met verschillende achtergronden aan een goede zaak te werken. Ook al zijn we maar klein: veel druppels bij elkaar maken uiteindelijk een stroom.”
Bianca Akkerman-Joustra
Bestuurslid
Meer over Bianca...
“Mijn ouders scheidden toen ik een baby was. Samen met mijn moeder en zusje verhuisde ik naar een zogenaamde achterstandswijk. Je zou kunnen zeggen dat ik zelf de doelgroep ben waarmee ik nu werk. Ik weet hoe het is om vanaf de start geen gelijke kansen te hebben. Maar ik weet ook hoe het is wanneer er mensen in je omgeving zijn die je helpen de kansen te pakken. Die jouw talenten en mogelijkheden zien. Dat is wat er bij mij voor heeft gezorgd dat ik door ben gegaan.”
Na een moeilijke basisschooltijd moest Bianca haar eigen weg zoeken in het vervolgonderwijs. Ze stroomde van het lager beroepsonderwijs door naar het mbo. “Ik had de juiste mensen om me heen en het ging goed op school. Pas toen kreeg ik plezier in leren. Na het mbo werkte ik twee jaar in een supermarkt. Mijn moeder haalde haar hbo-diploma in die tijd. Dat inspireerde mij om ook te gaan studeren.” Het werd de studie Personeel en Arbeid. “Als kind wilde ik kinderrechter of advocaat worden. Of bij de politie. In ieder geval iets met het opkomen voor de rechten van een ander, vooral voor die van jonge mensen. Het werk dat ik nu doe, is een mooie combinatie van die twee.”
Bianca is vestigingsmanager van JINC Friesland, een landelijke non-profitorganisatie die zich hard maakt voor gelijke kansen voor kinderen. “Als je het verschil wilt maken, moet je ervaringen bieden die zowel het kind, de ouder als de leerkracht nog niet kennen. Op het moment dat je kinderen uit hun comfortzone haalt, gebeurt er iets. Ze ontdekken hun talenten, en wat ze willen. Daarom benadrukken we met deze stichting ook de kansengelijkheid, niet de ongelijkheid. En, gaan we met jongeren in gesprek. Zij weten namelijk zelf vaak heel goed wat ze nodig hebben.”
Kim Mulkens
Bestuurslid
Meer over Kim...
Op jonge leeftijd verhuisde Kim met haar ouders en zus van de Achterhoek naar Zoetermeer. Naar school was alles behalve een feest. “Hoe andere leerlingen zo lang stil konden zitten, was voor mij een raadsel. Ik bakte er dan ook weinig van en werd overgeplaatst naar een andere basisschool. Tot mijn teleurstelling moest ook daar geleerd worden. Weer die vreselijke toetsen waar ik buikpijn van kreeg.” Maar er was één groot verschil. Haar nieuwe meester vroeg al snel: ‘Kim, waar kan ik jou mee helpen?’ en “‘wat moet ik nog beter uitleggen?’ Ineens lag de focus op Kim’s mogelijkheden in plaats van wat ze niet kon. “Leren is nooit mijn hobby geworden maar vanaf dat moment gingen mijn resultaten vooruit en veranderde mijn gedrag.”
Toen ze op de middelbare school zat, gingen haar ouders uit elkaar. Kim bleef bij haar moeder wonen. “Na mijn HAVO-examen verhuisde mijn moeder naar Noord-Brabant. Ik vertrok naar Den Haag voor de opleiding Facilitaire Dienstverlening. Na het behalen van mijn HBO-diploma bracht de liefde mij in Sneek. Ik startte als vakantiekracht bij Rabobank, met als doel gauw een baan te vinden die aansloot bij mijn studie. Als vanzelf rolde ik in het financiële advieswerk en kreeg ik een vast contract. In ruim twintig jaar heb ik bij Rabobank tien zeer verschillende functies mogen vervullen. De laatste jaren hield ik mij als communicatieadviseur veel bezig met het onderwerp Financieel Gezond Leven. Daarnaast gaf ik als vrijwilliger gastlessen over het omgaan met geld. Hierdoor zag ik dat ook in Friesland lang niet alle kinderen gelijke kansen hebben.”
Kim zette zich samen met een projectteam vanuit de Rabobank in voor de oprichting van Stichting Coöperatiekring Fryslân. “Op het moment dat deze zich bekendmaakte, nam ik ontslag bij Rabobank. En daarmee afscheid van de stichting. Blij verrast was ik toen het bestuur mij benaderde. Ik zal mijn kennis op het gebied van communicatie, evenementenorganisatie en kansenongelijkheid inzetten om gezamenlijk een verschil te maken in Fryslân.”
Beloningsbeleid
Bestuurders zijn vrijwilligers en ontvangen geen bezoldiging. Kosten die bestuurders redelijkerwijs maken in de uitoefening van hun functie worden vergoed.
Nieuws / Agenda
Binnenkort vindt u hier al ons laatste nieuws en agendapunten!
Doe mee!
Wilt u meer informatie ontvangen of direct lid worden van de Coöperatiekring Fryslân? Vul dan onderstaand contactformulier in. U ontvangt van ons een reactie of bevestiging van uw deelname.
Meedoen aan de Coöperatiekring Fryslân doet u met een donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Deze bijdrage wordt volledig besteed aan de geselecteerde projecten. De overheadkosten van de stichting zijn reeds gedekt. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet.
Dit contactformulier is uitsluitend bedoeld voor vragen over de Coöperatiekring Fryslân en lidmaatschap. Donatieverzoeken worden niet in behandeling genomen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om contact met u op te nemen om geheel vrijblijvend advies te geven. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Contactgegevens
Stichting Coöperatiekring Fryslân
Postbus 612
8440 AP Heerenveen
fryslan@cooperatiekring.nl
Tel. 06 481 034 19 (Bianca Akkerman-Joustra)
Informatie/documenten ANBI
De Belastingdienst heeft de Stichting Coöperatiekring Fryslân de ANBI-status toegekend. Dit betekent dat bijdragen aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting.
KvK-nummer: 83876996
RSIN nummer: 863018476
IBAN nummer: NL13 RABO 0374 6182 83
© Coöperatiekring 2023