Onze missie
‘Waar je wieg staat, mag niet je toekomst bepalen!’
Elk kind verdient de kans om zich optimaal te ontwikkelen. Echter neemt in Friesland (en in heel Nederland) de kansenongelijkheid toe. Steeds vaker spelen achtergrond, thuissituatie of financiën een bepalende rol in de ontwikkeling van kinderen.
In ons streven een bijdrage te leveren aan kansengelijkheid voor kinderen, geloven wij dat we met een groep gelijkgezinden meer impact kunnen maken voor een beter toekomstperspectief voor onze doelgroep.
Wat wij ondersteunen
Stichting Coöperatiekring Fryslân nodigt jaarlijks een selectie van goede doelen uit om een concreet project aan de deelnemers van de Coöperatiekring te presenteren.
U kunt hierbij denken aan extra taallessen of huiswerkbegeleiding voor kinderen met een taal- of leerachterstand, coaching van ouders om de ouderbetrokkenheid bij het onderwijs van hun kind te vergroten of laptops voor kinderen uit gezinnen die moeten rondkomen van het minimuminkomen.
Na de presentaties van de projecten, wordt door de deelnemers een gezamenlijke keuze gemaakt welk project wordt gefinancierd. De Coöperatiekring nodigt zelf de goede doelen uit. Het is niet mogelijk om zonder uitnodiging een financieringsaanvraag te doen.
Waarom meedoen?
Meedoen aan de Coöperatiekring Fryslân doet u met een donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet. Met uw deelname wordt uw betrokkenheid een concrete bijdrage aan kansengelijkheid voor kinderen in Friesland.
Samen
U wordt onderdeel van een interessant netwerk van gelijkgestemden.
Concrete projecten
Uw donatie wordt aan concrete projecten besteed.
Terugkoppeling
U ontvangt een persoonlijke terugkoppeling over de opbrengsten en effecten van uw donatie.
Plezier
Er zijn twee bijeenkomsten per jaar waar u anderen ontmoet en u verdiept in het thema kansengelijkheid.
Wilt u bijdragen aan gelijke kansen voor alle kinderen in Friesland?
Over ons
Stichting Coöperatiekring Fryslân is een onafhankelijk opererende stichting met een eigen bestuur. Het initiatief voor onze oprichting is genomen door de Friese Rabobanken als onderdeel van haar maatschappelijke agenda. Deelnemers zijn betrokken particulieren en/of organisaties, veelal wonend en/of werkend in Friesland. We willen ons inzetten voor gelijke kansen voor kinderen in Friesland. Om onze impact en slagkracht te vergroten doen we dit niet alleen, maar bundelen we onze krachten. Door samen te schenken, worden onze middelen als geld, tijd en netwerk op een strategische en zinvolle manier besteed. Zo dragen we bij aan een kansrijke toekomst voor kinderen in Friesland!
Bestuur
Liesbeth van der Wal
Voorzitter
Meer over Liesbeth...
Haar wieg stond in Groningen en via Nijmegen verhuisde ze als 4-jarige met haar ouders en zus weer terug naar het noorden. Liesbeth groeide op in Leeuwarden, waar ze naar de basisschool en middelbare school ging. “Op de lagere school zaten soms ineens kinderen in de klas die in het ‘Blijf van mijn Lijf’-huis verbleven. Hun verhalen en ‘brutale’ gedrag maakten toen veel indruk op mij. Nu realiseer ik me dat zij misschien vanuit angst of paniek zo reageerden.”
Zelf had Liesbeth een ‘goed thuis en een onbezonnen jeugd’. Toch werd ze als kind gepest. “Het gaf me een gevoel van eenzaamheid omdat ik niet begrepen werd. Het heeft me gevormd tot de persoon die ik nu ben en dan in positieve zin. Ik denk dat mijn oog voor de underdog zo is ontstaan.” Zo is ze ‘maatje’ voor eenzame ouderen, geeft ze als vrijwilliger bij JINC sollicitatietrainingen en is ze coach bij Ondernemen-doe-je-zo-dag. “Ik word heel blij wanneer ik iets kan doen voor mensen die dat nodig hebben.”
Liesbeth heeft de opleiding Voeding en Diëtetiek gevolgd, maar het beroep van diëtist bleek niet haar ding. Ze werkte vervolgens als bedrijfsgeneeskundig assistent bij een Arbodienst en als officemanager om daarna als rayonmanager babyvoeding bij Friesland Campina aan de slag te gaan. “Na vier mooie, leerzame jaren stapte ik over naar het uitzendwezen.” Hier oefende ze ruim tien jaar verschillende functies uit en daarna rolde ze het bedrijf van haar man binnen als office- en HRM-manager.
Als kind heeft Liesbeth alle kansen en middelen gehad om zich te ontwikkelen. “Liep ik ergens tegenaan, dan zorgden mijn ouders ervoor dat ik hulp kreeg. Onderscheid zal er altijd zijn want we zijn allemaal uniek. Maar door alle kinderen dezelfde start te geven, krijgen ze allemaal een eerlijke kans. Mijn droom is dan ook dat de stichting zal groeien, zodat het effect op het bieden van gelijke kansen in de hele provincie zichtbaar en merkbaar wordt. Vanuit mijn enthousiasme komen er genoeg ideeën voor initiatieven.”
Nynke Sibma
Secretaris
Meer over Nynke...
Nynke groeide op in Burgum met haar vader, moeder en twee zussen. “Het was een liefdevol gezin. We werden gestimuleerd om te leren en om vooral dat te doen waartoe je in staat bent.” Ze omschrijft zichzelf als een laatbloeier. “Mijn interesse lag niet heel erg bij school. Nadat ik de MEAO had afgerond, was het voor mij wel klaar.” Later haalde ze nog allerlei diploma’s op het gebied van verzekeringen en communicatie. “Echt ambitieus ben ik nooit geweest. Ik wilde wel goed zijn in wat ik deed en doen wat ik leuk vond. Dat laatste is zeker gelukt.”
Na het behalen van haar MEAO-diploma werkte Nynke drie jaar bij een bouwbedrijf op de administratie. Daarna kwam de Rabobank op haar pad. Ze begon op de afdeling verzekeringen en was daarna managementassistent. Later kwam ze terecht bij marketing en communicatie. “Daar voelde ik mij als een vis in het water. Vanuit die functie mocht ik prachtige evenementen organiseren voor leden, klanten, betrokken ondernemers en collega’s. Van organiseren krijg ik echt energie.”
In 2019 besloot Nynke vanwege gezondheidsproblemen om de Rabobank na bijna 25 jaar te verlaten. “Nu doe ik veel vrijwilligerswerk.” Zo was ze nauw betrokken bij de realisatie van de Nije Westermar in Burgum: een plek voor binnen- en buitensport en tevens een ontmoetingsplaats. Nynke zit ook in ‘Burgum 2040’. “Met een groep van 7 mensen denken we na over een visie voor Burgum. Wat kan de leefbaarheid van ons dorp vergroten? Wat willen wij voor onze kinderen in 2040?” Daarnaast is ze als vrijwilliger actief in verschillende sportclubs.
Lang hoefde ze niet na te denken over de vraag om bestuurslid te worden voor Coöperatiekring Fryslân. “Ik heb vroeger alle kansen gehad. Net als mijn kinderen. Dus als ik iets kan betekenen voor een kind met minder kansen, dan doe ik dat graag. Samen met de andere bestuursleden hoop ik iets moois neer te zetten, concrete plannen te maken en deze ook te realiseren.”
Sjirk Huizinga
Penningmeester
Meer over Sjirk...
Sjirk had een gelukkige, stabiele jeugd. “Sober, maar we kwamen niets tekort. Mijn vader had een winkel. Dat betekende zes dagen in de week hard werken, weinig vakantie en een bescheiden inkomen. Al jong leerde ik de handen uit de mouwen te steken. Ik had vrienden, mijn pakes en beppes woonden dichtbij en ik ging met plezier naar school.” Na de basisschool mocht hij naar het VWO. “Omdat de meester zei dat het kon. Mijn vervolgstudies, HBO Bedrijfseconomie en Accountancy, koos ik zelf. Daar werd ik vrij in gelaten.” Aan zijn middelbare schooltijd koestert hij warme herinneringen. “Naast dat ze mij intellectueel gevormd hebben, werd er veel gelachen en gefeest. En ik heb in die tijd mijn vrouw ontmoet.”
Als kind wilde hij piloot worden. “Het werd accountant.” Kansen en mogelijkheden kwamen gaandeweg op zijn pad. “Maar die greep ik dan ook. Daarnaast werkte ik ook aan mijn gunfactor. Want wie goed doet, goed ontmoet.” Zijn werk bracht hem op allerlei plaatsen: van Friesland naar Curaçao en via Arnhem weer terug naar het noorden. Als accountant werkte hij vooral voor het publieke belang: onderwijs, wonen, zorg en overheid. In 2021 nam Sjirk afscheid als partner bij Deloitte en kwam er meer tijd voor andere dingen. Hij is onder andere toezichthouder bij Stichting MEE Noord en commissaris bij NV Empatec (sociaal leerwerkbedrijf). “De rode draad hierbij is: maatschappelijke relevantie, ik heb iets met de doelstelling van de instellingen waar ik me voor inzet en ik moet ook iets kunnen toevoegen.”
“Iedereen heeft recht op goed onderwijs, goede zorg en een goede ontwikkeling. Helaas is er toch veel kansenongelijkheid. Dat vind ik onverteerbaar en simpelweg zonde. We laten hierdoor zoveel talent onbenut. Als penningmeester denk ik graag mee over hoe wij als stichting het verschil kunnen maken. Het is verrijkend om samen met mensen met verschillende achtergronden aan een goede zaak te werken. Ook al zijn we maar klein: veel druppels bij elkaar maken uiteindelijk een stroom.”
Bianca Akkerman-Joustra
Bestuurslid
Meer over Bianca...
“Mijn ouders scheidden toen ik een baby was. Samen met mijn moeder en zusje verhuisde ik naar een zogenaamde achterstandswijk. Je zou kunnen zeggen dat ik zelf de doelgroep ben waarmee ik nu werk. Ik weet hoe het is om vanaf de start geen gelijke kansen te hebben. Maar ik weet ook hoe het is wanneer er mensen in je omgeving zijn die je helpen de kansen te pakken. Die jouw talenten en mogelijkheden zien. Dat is wat er bij mij voor heeft gezorgd dat ik door ben gegaan.”
Na een moeilijke basisschooltijd moest Bianca haar eigen weg zoeken in het vervolgonderwijs. Ze stroomde van het lager beroepsonderwijs door naar het mbo. “Ik had de juiste mensen om me heen en het ging goed op school. Pas toen kreeg ik plezier in leren. Na het mbo werkte ik twee jaar in een supermarkt. Mijn moeder haalde haar hbo-diploma in die tijd. Dat inspireerde mij om ook te gaan studeren.” Het werd de studie Personeel en Arbeid. “Als kind wilde ik kinderrechter of advocaat worden. Of bij de politie. In ieder geval iets met het opkomen voor de rechten van een ander, vooral voor die van jonge mensen. Het werk dat ik nu doe, is een mooie combinatie van die twee.”
Bianca is vestigingsmanager van JINC Friesland, een landelijke non-profitorganisatie die zich hard maakt voor gelijke kansen voor kinderen. “Als je het verschil wilt maken, moet je ervaringen bieden die zowel het kind, de ouder als de leerkracht nog niet kennen. Op het moment dat je kinderen uit hun comfortzone haalt, gebeurt er iets. Ze ontdekken hun talenten, en wat ze willen. Daarom benadrukken we met deze stichting ook de kansengelijkheid, niet de ongelijkheid. En, gaan we met jongeren in gesprek. Zij weten namelijk zelf vaak heel goed wat ze nodig hebben.”
Beloningsbeleid
Bestuurders zijn vrijwilligers en ontvangen geen bezoldiging. Kosten die bestuurders redelijkerwijs maken in de uitoefening van hun functie worden vergoed.
Nieuws / Agenda
Juli 2024
Deelnemersbijeenkomst 5 juni 2024
Woensdagavond 5 juni was er een geslaagde en inspirerende deelnemersbijeenkomst. Letterlijk tussen de koeien hebben wij onze deelnemers bijgepraat over de voortgang van de lopende projecten, de toekomstige projecten en overige zaken rondom de Coöperatiekring Fryslân.
Oktober 2023
Inspirerende pitches projectindieners
Op 13 september 2023 kwamen de deelnemers bij elkaar om naar de inspirerende pitches van de projectindieners te luisteren. Twee mooie projecten met mooie verhalen en resultaten. Na de deelnemersbijeenkomst is er gestemd en unaniem gekozen om beide projecten financieel te steunen. De projecten zijn afkomstig van School’s Cool en Baljée Weekendschool Leeuwarden.
September 2023
Deelnemersbijeenkomst
Woensdagavond 13 september was het zover! Op een intieme locatie bij Boekhandel Binnert Overdiep in Heerenveen konden de deelnemers kennis maken met elkaar en met het bestuur.
Juli 2023
Nieuwsbrief Coöperatiekring Fryslân
‘Waar je wieg staat, mag niet je toekomstbepalen!’ DAT is onze missie. Elk kindverdient de kans om zich optimaal teontwikkelen. Met elkaar streven wij naar kansen gelijkheid voor kinderen. Coöperatiekring Fryslân draagt bij aan een kansrijk toekomstperspectief voor kinderen in Friesland. Dankzij uw bijdrage!
Doe mee!
Wilt u meer informatie ontvangen of direct lid worden van de Coöperatiekring Fryslân? Vul dan onderstaand contactformulier in. U ontvangt van ons een reactie of bevestiging van uw deelname.
Meedoen aan de Coöperatiekring Fryslân doet u met een donatie vanaf € 1.000,- per jaar. Deze bijdrage wordt volledig besteed aan de geselecteerde projecten. De overheadkosten van de stichting zijn reeds gedekt. Ieder jaar beslist u opnieuw of u een volgend jaar meedoet.
Dit contactformulier is uitsluitend bedoeld voor vragen over de Coöperatiekring Fryslân en lidmaatschap. Donatieverzoeken worden niet in behandeling genomen. Uw gegevens worden enkel gebruikt om contact met u op te nemen om geheel vrijblijvend advies te geven. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.
Contactgegevens
Stichting Coöperatiekring Fryslân
Burg. B. Lohmanlaan 57
9251 LB Burgum
fryslan@cooperatiekring.nl
Tel. 06 481 034 19 (Bianca Akkerman-Joustra)
Informatie/documenten ANBI
De Belastingdienst heeft de Stichting Coöperatiekring Fryslân de ANBI-status toegekend. Dit betekent dat bijdragen aftrekbaar zijn in de aangifte inkomstenbelasting.
KvK-nummer: 83876996
RSIN nummer: 863018476
IBAN nummer: NL13 RABO 0374 6182 83
© Coöperatiekring 2024